RFID alapú textil nyomkövetés

Az ipari mosodai környezetben működő RFID már több, mint 25 éves technológia. Előnyei a technológia fejlődésével, a textil árak növekedésével és a fenntarthatóság előtérbe kerülésével évről-évre növekednek, felhasználása egyre szélesebb körben elterjedt.

 • Gyors és kiemelkedően pontos számolás azátadási pontokon.

 • Higiénikus számolás, nincs időigényes kéziszámolás, a szennyes textília nem érintkezikemberrel.

 • Automatikus szállítólevél kiállítás, időszakoösszesítések és számlamellékletek kiállítása.

 • Leltározás támogatása - mobil kézi eszközhasználatával tételek keresése, gyors éspontos leltározása.

 • Mosodának átadott-visszakapott tételekpontos elszámolása, hiányzó tételekkiszűrése, idegen áru kimutatása.

 • Készletek átlagos szintjének csökkenése,utánpótlási költségek csökkenése.

 • A mosodán belül pontos tételszortírozástámogatása, ügyfelek közötti keveredésakadályozása, ügyfél és kihelyezési helyszerinti szortírozás elősegítése.

 • Részletes kimutatás a textília használatiszokásokról, aktuális állapotáról, ezáltal abeszerzési folyamat támogatása.

 • Textíliák eltűnésének, jogtalaneltulajdonításának csökkenése, vagyonvédelem.

 • Kontrollált, rögzített, tömeges selejtezés,akár automatikus javaslat alapján - előrebeállított mosásszám elérése vagymeghaladása esetén automatikusan jeleza rendszer.

  Hogyan működik?

  A technológia alapja a textilbe rögzített, kifejezetten ipari mosodai környezetre tervezett RFID chip, az olvasó rendszer és a számítógépes feldolgozó program. Az olvasó a kapcsolódó antennán keresztül rádiójelt bocsájt ki, amelyet a chip a saját antennájával érzékel. A chip a sugárzott rádiójelből nyeri azt az energiát, amellyel visszasugározza a saját egyedi azonosító adatait. Az olvasás során kigyűjtött adatokat egy számítógépes rendszer dolgozza fel, amellyel így nyomon követhető a textil állapota, helyzete, forgása – vagy éppen mindezek hiánya esetén az utolsó ismert helye is azonosítható.

  Az RFID chip segítségével ily módon láthatatlanul, tömegesen tudjuk a textil mozgását követni – szemben a vonalkóddal, ahol egyenként, vizuális leolvasás történik, jellemzően emberi közreműködéssel. Az RFID chip lehetővé teszi a gépek közötti kommunikációt is, így az ipari mosodai feldolgozásnál az automatizáció alapja lehet. (pl. az olvasás eredményével automatizálható a szennyes válogatás, a textil élettartam kontrollálás, vagy a szállítólevelek digitális előállítása).

  Az ily módon automatizált folyamat előnye a mosodai oldalon a folyamat automatizációval nyerhető emberi erőforrás racionalizálása (költségek csökkentése mellett a kitettség mérséklése), és a hatékony feldolgozás (pl. selejt automatikus kiszűrése) miatti kapacitás növekedés.

  A textil tulajdonosa számára az RFID segít a készlet optimális szinten tartására, csökkentve ezáltal a tőkeköltségeket, illetve növeli az átláthatóságot mind a felhasználás helyén, mind a mosoda-ügyfél közötti kapcsolatban. Az ügyfél pontosan tudja, hol mennyi textil van (legyen az dolgozóhoz rendelt munkaruha, szobába kihelyezett textil vagy raktári készlet), milyen állapotban van, illetve az elszámolás és számlázás alapja pontos számolásokon és valós idejű adatokon alapul.

  Egészségügyi környezetben kiemelt előny a „láthatatlanság”, azaz akár a textil érintése nélküli feldolgozhatóság, átadás-átvételek. A tömeges és távoli olvasás lehetővé teszi a textil zsákokban történő tömeges olvasását kézi számolás nélkül is. A munkaruha egyedi azonosítása lehetővé teszi, hogy egy-egy dolgozó mindig ugyanazt a darabot kapja. Pontosan nyomon követhető és rögzíthető a higiéniai előírások betartása, a fertőtlenítés ideje és textil állapota.

  Kérjen ajánlatot még ma!